Vodnik reševalneg psa lahko postane vsaka polnoletna oseba, ki ima veliko željo po delu s svojim psom v vsakem vremenu, se rad giblje v naravi, je pripravljen žrtvovati svoj čas, rad dela v skupini, upošteva navodila vodje ali inštruktorja, je kondicijsko pripravljen…

Reševanje ni hobi je način življenja!!
Poleg vsega zgorej naštetega pa mora vodnik opraviti še tečaj in izpite, ki jih vsako leto organizira Komisija za reševalne pse pri Kinološki zvezi Slovenije in sicer:

Prvo pomoč ponesrečencu
Prvo veterinarsko pomoč
Poznavanje nevarnosti v ruševini
Poznavanje nevarnosti v gorah in plazovih
Poznavanje orientacije in topografije
Poznavanje in uporaba vrvne tehnike
Opravljanje seminarja o uporabi sistema zvez za komunikacijo ZA-RE

KAKŠEN PES JE PRIMEREN ZA REŠEVANJE

Najbolj primerni za delo reševalca so srednje veliki in ne pretežki psi (ne glede na pasmo). Po naravi naj bi bili umirjeni, zaupljivi do ljudi. Pomembno je, da niso agresivni in da ne preganjajo ostalih domačih živali (mačke, zajce, kokoši…). Reševalni pes mora biti zdrav in v dobri telesni kondiciji. Psi, ki imajo kakšno hujšo okvaro gibalnega aparata (npr. spondilozo, hujšo displazijo kolčnega ali komolčnega sklepa) niso primerni in tudi ne morejo opravljati zahtevnejših nalog na terenu. Pes naj bi bil tudi dovolj psihično stabilen. Pomembno je tudi, da se rad igra in da rad sodeluje s svojim vodnikom.

Psa se lahko že od malega usmerja in pripravlja, da kasneje postane reševalec, zato je toliko bolj pomembno da vodnik v klubu čim prej izrazi željo za delo v »reševalnih vodah«.