Izpiti šolanih psov po A,BBH in IBGH programu 3.12 2022

Tako ko vsako leto, smo tudi konec leta 2022 v naši pasji šoli zaključili več kot odlično. Skozi leto smo bili pridni in se pripravljali na izpite iz poslušnosti. V začetku decembra smo tako svoje znanje pokazali pred sodnikom za ocenjevanje poslušnosti pri KZS (Kinološki Zvezi Slovenije) Božidarju Simoniču. Vodniki so opravljali izpite po A ,BBh in IBGH programu. Izpit se opravlja praviloma v dvojicah. Pri izpitu A so vodniki s psi morali prikazati naslednje vaje: vodljivost na povodcu, obnašanje psa v skupini oseb, sedi s čakanjem, prostor s čakanjem in odpoklic iz prostora, ter odlaganje ( pes leži toliko časa na določenem mestu, dokler drugi vodnik ne opravi vseh navedenih vaj).

Izpit BBh je nekoliko težji izpit, vendar menimo da bi ga moral imeti vsak lastnik psa saj predstavlja osnovo za dobro poslušnega in vzgojenega psa. Na pripravah za izpit na BBH v pasji šoli je poudarek na poslušnosti psa brez povodca, socializaciji in poudarek na dobrem odnosu med vodnikom in psom. Večinoma tečaj poteka v urbanem okolju tako da je pes izpostavljen različnim motečim faktorjem( psi, ljudje, avtomobili, hrup…).Izpit BBH je sestavljen iz 3 delov. Teoretičnega znanja o poznavanju psov in kinologije(vodnik piše kratek test katerega sodnik oceni). Po opravljenem izpitu mora vodnik s psom prikazati vaje poslušnosti: vodenje psa na povodcu, obnašanje psa v skupini oseb, vodenje psa brez povodca, sedi s čakanjem, prostor s čakanjem in odpoklic, odlaganje psa na mestu. V tretjem delu izpita pa se izpit “premakne” v urbano okolje kjer  vodnike čaka še test obnašanje psa, kjer skozi skupino vaj vidimo kako se pes obnaša. Pes ki kaže znake agresije in je nevodljiv izpita ne opravi. Po uspešno opravljenem izpitu vodnik in pes dobita s strani Kinološke Zveze knjižico in kartico o opravljenem izpitu ki velja v vseh članicah FCI.

V naši pasji šoli pa pripravljamo vodnike tudi na višje izpite iz poslušnosti po IBGH 1,2in 3. Izpit izvaja vodnik popolnoma samostojno. Vse vaje se opravljajo brez povodca. IBGH izpit je bolj zahteven in zahteva več treningov in znanja kot BBH.

Veseli smo da so naši tečajniki tako kot vedno bili tudi tokrat zelo uspešni saj so imeli najvišje ocene na izpitu. Kdor zna pač zna.