Z veselim decembrom v mesto pridejo tudi petarde. Pokanje različnih pirotehničnih izdelkov se stopnjuje vse do silvestrovega, ko nebo in mestne ulice postanejo pravo odlagališče petard. Po zakonu so tovrstni izdelki sicer dovoljeni le med 26. decembrom in 2. januarjem, toda vsi vemo, da v mestu poka že veliko prej.

Tega je sicer vsako leto manj, kar pa ne pomeni, da je obdobje za hišne ljubljenčke kaj manj stresno. Trpijo predvsem psi, medtem ko se mačke zavlečejo v svoja varna zatočišča in tam počakajo, da mine. Po podatkih društva za zaščito živali več kot tretjina psov trpi za najhujšo obliko strahu pred glasnimi zvoki.

Tako mačke kot psi pa se petard bojijo predvsem zato, ker ne vedo, kaj ta neprijetni zvok pomeni.  Sabina Stariha Pipan, doktorica veterinarske medicine, nam je najprej pojasnila, da živali ob pokanju petard doživljajo podoben ali še hujši strah kot majhni otroci, ravnanje pri tem pa je odvisno od stresa, ki ga žival doživi.
Po njenih izkušnjah pokanje vpliva tako na pse kot na mačke, ki pa se večinoma skrijejo.

Če imamo torej doma mladega psa, za katerega bo letošnje decembrsko pokanje prvo v življenju, poskusimo ob pokih ostati kar najbolj mirni, poleg tega sámo pokanje povežemo s čim pozitivnim, na primer zaigramo veselje, psu ponudimo priboljšek ali mu kako drugače damo vedeti, da se ne dogaja nič strašnega.
Sogovornica priporoča tudi, da v obdobju, ki je pred nami, pse na sprehod vodimo v času, preden se začne najhujše pokanje, se pravi pred deseto zvečer, vsekakor pa je dobro, da so psi na povodcu, saj sicer v strahu lahko zbežijo.

Kadar imamo opraviti s psom, za katerega že vemo, da se petard izredno boji ali ima celo fobijo, mu lahko pomagamo na različne načine,« pojasnjuje Stariha Pipanova. Na pokanje ga navajamo počasi, na spletu se da namreč kupiti zgoščenke, s katerih predvajamo pokanje. Psa najprej umirimo, potem pa ga počasi navajamo na zvok.

Toda za kaj takšnega je potreben čas, pove sogovornica, zato skrbnikom preplašenih psov, ki potrebujejo takojšnjo pomoč, priporoča obisk veterinarja, ki jim bo predpisal pomirjevala. Zdravilo je treba psu dati pravočasno, se pravi vsaj eno uro prej, preden se pokanje začne, predvsem pa ga morate, če veste, da bo kuža za silvestrovo ostal sam doma, na njem prej preizkusiti, saj je treba odmerek uravnavati.

Psi kažejo znake stresa na različne načine, lahko denimo begajo po stanovanju, praskajo po tleh, sopejo z odprtim gobcem, cvilijo, lajajo, od groze lahko tudi bruhajo ali kopljejo po tleh. Če se znajdemo v taki situaciji, je najbolje, da damo psa v prostor, kjer se pokanje najmanj sliši, potem pa ga poskušamo pomiriti.

V takšnih primerih ga lahko tudi držimo, dokler se ne pomiri, če pa se zavleče v kakšen kot, ga pustimo popolnoma pri miru. Na spletu se sicer dobijo tudi feromonske ovratnice in posebni »jopiči«, ki na pse delujejo pomirjevalno, od naravnih zdravil pa jim lahko pomagajo predvsem baldrijanove kapljice.

Da se je treba pred uporabo pomirjeval pri živalih posvetovati z veterinarjem, svetuje tudi Maša Cerjak Kastelic z ljubljanskega društva za zaščito živali. Po njenih besedah je treba živalim v tem obdobju prav tako zagotoviti varen prostor, umik v notranjost hiše pa naj se, če se le da, omogoči tudi zunanjim živalim. Zanje je novoletni čas še posebno naporen, saj se pred glasnimi poki nimajo kam umakniti.

Pri domačih živalih, ki jih imamo v stanovanju ali hiši, moramo biti še zlasti pozorni na manjše vrste, kot so kunci, morski prašički in papige, ki so izredno občutljive za stres. V času praznovanja jim zato lahko uredimo varen prostor v delu hiše, ki je najmanj izpostavljen zunanjemu dogajanju. Če te možnosti nimamo, kletko postavimo pod mizo ali jim uredimo prostor v spodnjem delu omare oziroma nekje čim dlje od oken.
Vsekakor je izredno pomembno, da sami ostanemo mirni. Svoje počutje in vedenje namreč prenašamo na živali, zato se bodo te hitreje umirile, če bomo mi ohranili mirno kri-