V mesecu juniju smo zaključili tečaj male šole in začetnega tečaja. Kar se Janezek nauči janezek zna pravi pregovor. Tako smo na tečajih učili pse lepega vedenja in vaj poslušnosti. Pozornost nam je delala malo več preglavic na začetku, na koncu pa so psi že lahko dlje časa sledili navodilom vodnika. Če je bil kdo prepričan, da njegov kuža ne bo počakal na mestu, smo ga hitro prepričali v nasprotno. Kljub motnjam drugih psov in naključnih obiskovalcev so psi čakali na svojih mestih. Med delom pa je vsak imel za svojega psa pripravljen kakšen okusen priboljšek in igro z njegovo najljubšo igračo. Da ni šolanje enolično smo pse učili tudi razne trikce. Da pa ne bi vaje postale dolgočasne smo jo umes mahnili tudi na sprehod po Novem mestu in bljižnji okolici.

Tisti, ki so malo šolo že obiskovali pri nas, pa so v začetnem tečaju že lahko pokazali nekaj več znanja. Inštruktor je med vajami budno spremljal vsakega posameznika in popravljal napake. Skupaj smo tako osvajali že tudi vaje brez povodca in utrjevali odpoklic. Psi so skozi ure lepo napredovali, vodniki pa so bili zadovoljni. Da tudi otroci zmorejo voditi psa sta pokazala Eva in Lovro, ki sta čisto sama izšolala svoja psa.

Konec dober vse dobro. Zdaj pa nas čaka nekaj počitnic, kjer bomo s svojimi psi uživali bodisi doma ali na morju. Septembra pa bo prišel čas, ko se bomo zopet srečali in nadaljevali z šolanjem psov.

Čisto brez šolanja pri nas ne gre tudi med počitnicami. Naši inštruktorji in reševalci trenirajo skozi celo leto in se pripravljajo bodisi na izpite ali resnične iskalne akcije.

Pa lep poletni pozdrav!