V soboto 18.7.2020 so v Ljubljani pod okriljem kinološke zveze Slovenije v organizaciji Enote Reševalnih psov Slovenije in društva SAR potekali izpiti pogrešanih oseb po osebnem vonju-(mantrailing). Izpita se je iz Kluba ljubiteljev psov K9 Novo mesto udeležila vodnica Natalija Gutman Mišković s psom Zakyem in psico Kiaro. Zaky je izpit prve stopne opravil z oceno  odlično in bil najuspešnejši v svoji kategoriji, psici Kjari pa se je izpit izmuznil za malenkost.

Izraz mantrailing prihaja iz angleščine. MAN je oseba in TRAILING je iskanje točno določene osebe s pomočjo njenega individualnega vonja bodisi v urbanem okolju ali v naravi. Pes išče na oprsnici in dolgem povodcu, pred iskanjem pa »vzame« vonj preko predmeta od osebe katera je pogrešana. Po navadi je to kakšen osebni predmet, ki ga vodnik psu ponudi pred iskanjem.

Pomembno je razumeti razliko med klasičnim sledenjem in mantrailingom, ker se obe tehniki iskanja zelo razlikujeta.
Pri sledenju se sledi izključno po poškodbi tal, ki jih za sabo puščajo odtisi stopal, neodvisno od tega, kdo jih je pustil.

Pri mantrailingu pes ne sledi poškodbam tal, ampak sledi  t.i »trail-u«, ki je nastal izključno iz odpadlih celic iskane osebe. To pomeni, da če se je pogrešana oseba odpeljala s kolesom, jo lahko pes še vedno izsledi, četudi se ni dotaknila tal.

Psa moramo dobro naučiti izločiti vse ostale vonje in ostati na pravem »trail-u«, ter ignorirati okolico, hrano, pse, znance, prijatelje itd. Na povelje, če prečkamo cesto, se mora pes ustaviti in na povelje išči zopet nadaljevati delo. Vodnik zadaj ima zelo težko nalogo saj mora znati opazovati psa, kdaj je na pravi sledi, kdaj potrebuje pomoč, kje se je sled končala itd.. Kako psa vodimo zadaj je potrebno veliko vaje. Povodec ne služi, da psa usmerjamo, ampak samo spremljamo in po potrebi krajšamo oziroma podaljšujemo. Posebno vlogo ima pri iskanju tudi vreme itd..

Z treningi je dobro pričeti zgodaj, ni pa to pogoj. Natalija z Zakyjem in Kjaro trenira mantrailing tedensko, približno 2 leti in kot pravi sama zna biti naporno. Treningi potekajo v urbanem in ne urbanem okolju in v vseh vremenskih pogojih. Tako se vozi na treninge v Brežice k Simoni Potočar in v Ljubljano k Urošu Gregorčiču.

V Novem mestu dela v klubu K9 pod mentorstvom svoje inštruktorice Jane Stanković (Graberski).

Poleg mantrailinga, v klubu K9, pripravljajo vodnike tudi na izpite reševalnih psov za iskanje izpod ruševin (airsent) in iskanje pogrešanih v naravi ter izvajajo tečaje poslušnosti A,BBH, BGH itd..

Na Zakyja smo vsi zelo ponosni saj je prvi mantrailing pes na Dolenjskem. Je pa mali mešanček z velikim srcem dokazal, da ni pasma pogoj za dobrega delavnega psa. Zaky je namreč bivši rezident zavetišča Turk na Zajčjem Vrhu.

Vsi vodniki K9 Novo mesto se trenutno pripravljajo na jesenske izpite, mi pa jim želimo še veliko uspehov.

https://www.lokalno.si/2020/07/25/239783/zgodba/Zaky_z_oceno_odlicno___prvi_mantrailing_pes_na_Dolenjskem/